A HALAK KERINGÉSE

Vér és Nyirok keringésre osztható, a vérkeringés szerepe az anyagok és azon keresztül energia szállítása a szervezetben, oldott sók, Gázok, illetve a Gázcsere a kopoltyúlemezeken.
Amikor a vér a keringés perifériális részein, hajszálerekbe szorul, a hajszálerekből kilép egy része, amiből a sejtek felveszik a szükséges anyagokat… ezt a kilépett részt (extracelluláris folyadék, sejtközötti folyadék) gyűjti össze a nyirok keringés , amely az embertől eltérően vörösvérsejteket is tartalmaz, és az Aortánál(fő ütőér) folyik bele a vérkeringésbe…
Ezeken kívül, érdekességként lehet említeni a CEREBROSPINALIS keringést -magyarul nem tudom hogy lehetne mondani,- az agyvíz keringése ez… mivel az agyban folyadékkal telt kamrák vannak, melyek a gerincvelő folyadékkal telt üregeiben folytatódnak, itt az idegsejtek anyagcsere termékeinek egy része választódik ki, valamint mechanikai hatásoktól, és Hősokktól védi az agyat és a gerincvelőt.

Szív
A halaknak 1 vérköre van, így a szív (mely elöl, a kopoltyúk mögött a hasoldalon fekszik) csak 2 üregből áll, valamint egy vénás öbölből (sinus venosus), ahova a test fő gyűjtőerei vezetnek (a páros elülső vénák és a páros hátulsó vénás törzsek torkollnak 1-1 oldalon közös gyűjtőérbe, és azok lépnek be a vénás öbölbe ). innét a Pitvarba továbbítódik a vér, mely összehúzódásával az elernyedt falú kamrába löki, ekkor a pitvar kamra határon lévő billentyűk akadályozzák meg a vér vissza áramlását, mialatt a kamra húzódik össze és a pitvar ernyed el…
Az ingerképzés kettős, egyrészt saját ingerület képző berendezéssel rendelkezik a szív, amely percenként 48 szívösszehúzódást eredményezne, másrészt van egy felsőbb idegi szabályozás, mely ezt a számot mintegy harmadára csökkenti!

Vérnyomás:
A vérnek az erek falára gyakorolt nyomása (később még szerepe lesz).
Ez függ az erek átmérőjétől: avagy gyakorlatilag minden érben más és más a vérnyomás, valamint a kezdeti nyomás értéktől, amekkora erővel a kamrából kilökődik a vér (80Hgmm értéket is felvehet ez, míg a kamra izomzatának elernyedésekor 10Hgmm az érték).
Vérnyomás szabályozás:
Hormonális folyamatok révén történik:
Adrenalin – a vért a perifériákról, a központ felé “irányítja” ,a menekülésben fontosabb szervekhez, míg a bőr és a bélcsatorna vérellátása csökken, ennek megfelelően alakulnak a különböző helyeken a vérnyomás értékek is.
Acetilkolin – az előzővel megegyező hatást vált ki.
Szerotonin – Adrenalin antagonista, a periféria vérellátását növeli, a kapilláris vérnyomást fokozza, a TBx hatása ezzel azonos.