A KÜLTAKARÓ

Bármilyen meglepő a halat kívülről BŐR borítja… ez 3 rétegű, hám, irha és boralja(akárcsak az embernél)…
A Hám: több rétegű, el nem szarusodó laphám, számos receptorral és miriggyel-erre még kitérek részletesebben-…ezek nyálkát termelnek, ami a súrlódást csökkenti véd(mikroorganizmusok ellen) stb. általános iskolában már anyag valamilyen szinten…az írha: lazarostos kötőszövet, a Pikkelyképzés helye… a pikkelyek képződéséről annyi plusz, hogy egyáltalán nem egyenletes…évszakos vagy nagyobb periódusokat követ… A bőraljáról azt szokás tudni, hogy kötőszövet, mely az idő múlásával egyre gazdagabb lesz zsírban… mégha sörhasat nem is növeszt ettől a többség, de halászlénél igencsak érződik az öreg harcsa esete…
A bőr funkciói:
“-Melyik a hal legfontosabb része?
-Hát a bőre!
-Miért pont az?
-Mert az tartja össze!”
De komolyra fordítva a szót, mint már említettem véd (és ha mégis gond adódik, akkor regenerálódik, mielőtt nagyobb baj történne, ezek a folyamatok az emberhez hasonlóan játszódnak le-véralvadás mechanizmusa, vérsejtek/limfociták szerepe-)…többek között a mucin (illetve más glükoproteinek) révén…amely emellett az egyedek közi vegyi kommunikációban is szerepet kaphat, valamint a test vízellátására is hatást gyakorol(negatívan)…na de hogyan…
A bőr membrán funkcióval is bír, rajta keresztül Víz, Ion és OXIGÉN kerül a szervezetbe…Valamint Tápláló anyagok!(pl. glükóz tartalmú vízben magasabb a túlélési idő, ha épp az éhhalál kerülgetné őket…) csakhogy ott van az a fránya nyálka (Mucus), mely vastagságától függő mértékben gátolja ezeket a folyamatokat…

Az oxigén tekintetében azonban még jópár gátló faktor jelentkezik…
-Az egyik ezek közül a Ph (akinek nem világos ,hogy pontosan mi is ez, azonnal nézzen át a VÍZKÉMIA című írásba!!!!)… Minél alacsonyabb, annál kevesebb O2 jut be a szervezetbe a bőrön keresztül…A hőmérséklet is hatással van… már csak azért is, mert minél melegebb a víz, annál alacsonyabb az oldott O2 koncentrációja…

Ha már hőmérséklet…Hőszabályozó szereppel is rendelkezik a bőr (attól még ,hogy hidegvérű egy állat, nem 100%-ban függ a környezettől! lsd. sok faj izomműködése termel annyi hőt, hogy 2-3 fokkal magasabban legyen a belső hőmérséklete a vízénél…), méghozzá a benne futó ereken keresztül… Az emberhez hasonlóan ,ha melegebb helyre kerül az állat az optimálisnál, akkor idegi szabályozáson keresztül a bőr erei kitágulnak, ha hidegebb helyre, akkor pedig az erek lumene csökken… az átmérő változások azon a fajoknál, ahol a bőrlégzés nagyobb szerepet kap (pl.angolna) természetesen kihatnak az oxigén felvételre is…

A bőrben receptorok is találhatóak szép számmal, így érzékszerv, akárcsak az ember esetében…
Konkrétabban:
-Mechanoreceptorok -fizikai ingert érzékelnek, lsd. oldalvonal, mely a vízáramlást, vagy a száj körüli, tapintást érzékelők …
-Termoreceptorok -hőérzékelés…
-Kemoreceptorok -a halak szaglása meglehetősen fejlett (látásukkal ellentétben), a szaglógödörben különösebb nagy számú ilyen érzékelő található, melyek a vegyi kommunikációhoz is elengedhetetlenek.
-Nocioceptorok -a végére hagytam a Fájdalmat érzékelőket, attól még ,hogy a hal néma, igencsak sokat érez…