A SZŰRÉS CSÚCSA, AZ ÉRETT ISZAP

Az érett iszap tulajdonságai

A friss iszap csaknem kizárólag sok különböző fajtájú baktériumból áll. Minél savanyúbb a millió, annál nagyobb az élesztők, gombák tartalma az iszapban. 4-es pH értéknél adaptált iszap teljesen ásványosító anyagai ugyanolyan alaposan, és gyorsan tevékenykednek, mint egy másik mikroorganizmus-fajspektrummal rendelkező iszap 7,5 Ph értéknél. Az ellentmondás noha az irodalomban fellelhető, de a gyakorlat mást mutat. A különbség, hogy alacsony pH értéknél a szimultán denitrifikáció nem, vagy akadályoztatva zajlik le.

Az érett iszap hatásai:
Optikailag tiszta víz
Alacsony sejtlétszám
Stabil pH érték
Mérgezőanyag mentes víz
Zavarosságot, opálosságot eredményező anyagok elbontása
Tápanyagok elbontása, felszabadítása
Stabil Nitrátérték

A legérettebb iszap más anyagokban is gazdag, pl.: cellulóz, lignin, khitin, vashidroxid, vasfoszfát, kálciumfoszfát, nehézfémek mindenféle fajtából.