A VÍZ

A kémiailag tiszta víz Oxigénből és Hidrogénből áll, kémiai képlete bármily meglepő, ebből kifolyólag H2O. Így azonban akváriumi célú felhasználásra nem alkalmas, hiszen minden egyes kedvencünk, akváriumba telepített növényeink is, és még a mikroorganizmusok is rá vannak utalva sok különböző ásványi anyagra, amit a vízzel juttathatunk el számukra. Ahogy a csapot otthon kinyitjuk, jusson mindig eszünkbe, hogy olyan víz jön a csővezeték rendszerből, ami rengeteg összetevő anyagot tartalmaz.

A “stabil vizeink”, mint a csapvizünk is, nagyon nagy részben tartalmaz sók formájában összetevőket. A sókat jelen esetben semmiképpen ne azonosítsuk a hétköznapi konyhasó fogalmával, bár pár hobbista szomorúan így éli kedvenceivel mindennapos életét. Ne tegyük. Mivel azonban a sók a vízben oldódnak, így negatív töltésű ANIONOKra és pozitív töltésű KATIONOKra esnek szét.

Jelen fejezetben példaként említeném meg a következő esetet:

A CaCO3, azaz a kalcium-karbonát, hétköznapibb nevén a mészkő (az afrikai sügéresek ismeretei közt egy elengedhetetlen ásványi anyag) lehet a példám legfőbb szereplője, elfoglalva a megfelelő helyét:

Ha a CaCO3-at vízben feloldjuk a fentiek tekintetében, akkor a vizünkben eredményként egy pozitív töltésű KATION-t, kapunk kalcium-ion formájában, és egy negatív töltésű ANIONT, egy karbonát-ion formájában.