AZ EMÉSZTÉS ALAPJAI

Definíció: a táplálóanyagok felszívódásra alkalmas formába történő átalakítását a szervezet enzimjei által Emésztésnek nevezzük…

Mindent megelőzve a májjal foglalkozom, mivel boncolás közben is ezt érdemes először vizsgálat elé venni, a gyors állagromlás miatt…
Funkciója a szervezet immun rendszerében való részvétel, mivel saját macrophagokkal (“faló sejtek”) (úgy nevezett Kupffer sejtek) rendelkeznek, valamint fehérje és Epe termelés. Nem csak az emberre is jellemző része (un. hepatopancreas (a puhatestűek középbéli mirigyének felel meg, mivel fel is szív (lebontó ill. immun tevékenység és epét is termel)) van a májnak itt, hanem egy úgy nevezett exocrin pancreas is. No de a pancreas, mint olyan hasnyálmirigyet jelent, akkor mit keres a sügérmájban?
A hasnyálmirigy nem egységes szervként jelentkezik, hanem a májban található mikroszkópikus méretű lebenyek formájában csupán, így a hasnyál termelés is itt történik. Ez a rész továbbá más emésztő enzimeket, ph puffereket-a vékonybél kémhatásának beállításához- és ionokat is termel.
Ezeknek az enzimeknek a termelését a pillanatnyi takarmány tápláló anyag tartalma, valamint a hosszabb időintervallumon át fogyasztott takarmány fehérje tartalma együttesen befolyásolja.

Emésztő szervrendszer, kezdjük a szervek nagyon rövid és vázlatos leírásával:
Szájnyílás: a táplálék itt jut be a szervezetbe…
Szájüreg: emésztés ,az emberrel ellentétben még nem történik.
Garat és nyelőcső: Nyálka termelés megindulása. A nyílt úszóhólyagú fajoknál ide kapcsolódik be a kvázi “primitív tüdő” , míg az emberrel ellentétben az orrnyílással és a füllel nincs kapcsolatban.

Gyomor: növényevők egy részénél hiányzik! gyakorlatilag a nyelőcső tágulataként értelmezhető.
2 fő mirigytípust különböztethetünk meg a falában: cardia mirigyeket, melyek a gyomorfalat is védő nyálkát termelnek ,valamint gyomornedv termelő pylorus mirigyeket.
-Pylorus függelékek: a ragadozó fajoknál jelentkező vakbélfüggelékek, a hátulsó nyíláshoz kapcsolódnak, emésztő enzimeket termelnek…
Középbél (vékonybél)
-máj (és vele együtt a hasnyálmirigy) beömlő nyílása ennek a kezdetén található. A bél hossza és a szakaszok megoszlása a táplálék minőségétől függ (a gyomortalan vagy fejletlen gyomrú növényevőknél jelentősen megnyúlt az első szakasz, mely az emésztés nagy részét végzi, a 2. és 3. szakasznál a felszívási szerep nő meg)! Egysejtű mirigyei enzimeket termelnek, illetve raktároznak.
Utóbél: ion felszívás valamint bélsár sűrűsödés történik itt, utolsó szakasza a végbél, mely a hasoldalon a törzs és a farok határán nyílik.