BIOLÓGIAI SZŰRÉS AZ AKVÁRIUMBAN

Biológiai tisztítóberendezések az akváriumi szűrők modelljeként

Modern kommunális tisztítóberendezések, szűrőtelepek tökéletesen tisztítják a szennyvizet organikus anyagoktól, nehézfémektől, nitrogén- és foszforvegyületektől. Ezen a tisztítási folyamat során döntően fontos anyag az élesztett iszap.
Az utó-tisztító medencékben a megtisztított szennyvízből ülepítik az iszapot, majd ezt az ágat visszavezetik a mechanikai tisztítású szennyvízhez. Tehát gyakorlatilag megy egy kört a rendszerben. A csúcsterhelésű rendszerekben az élesztett iszap mennyisége naponta kb. 10%-ot dagad, így a körforgásból naponta távolítanak el. Kis-terhelésű berendezéseknél ez nem szükséges. Itt az élesztett iszap mennyisége alig szaporodik, hozzávetőlegesen állandó marad! Ez az iszap biológiailag szokatlanul teljesítőképes! A példaértékű ezeknél a berendezéseknél nem az építés vagy az üzemelés módja, hanem az iszap használata. Akvarisztikában sajnos ez nem álmodható meg a kis terek miatt, hanem a mikrobiológia elméletéhez kell fordulnunk.

Sok, a kereskedésekben kapható akváriumi szűrő magas szűrési sebességgel dolgozik, és ez „gyakori” eltömődéshez vezet. Ezek szervizelése, tisztítása, ápolása gyakori. Ezáltal sajnos pont megakadályozzuk, hogy az iszap elöregedjen. Ez megsemmisítő konzekvenciákhoz vezethet, ahogy a későbbiekben láthatjuk majd, mindenekelőtt, ha túl alaposan tisztítunk!