ELEKTROMOS VEZETŐKÉPESSÉG

Az előző fejezetben említést tettem sókról, ezek vízben való oldódásáról, és a pozitív/negatív töltésű ionokról…

Ezek az IONOK elektromos szempontból érzékelhetők, ezáltal nagyon kedvező számunkra, és minden a Földön létező akvarista társunk számára, hogy a VEZETŐKÉPESSÉG értékének segítségével a legtöbb vizünkben szereplő komponens mennyiségét mérhetjük.

A VEZETŐKÉPESSÉG alapjában véve nem más, csak egy más kifejezése a mindannyiunk által ismert ELEKTROMOS ELLENÁLLÁS-nak, nevezetesen a reciproka. A legelterjedtebb, és az akvarisztikában 95%-ban leggyakrabban használt mértékegysége a uS/cm (mikrosiemens/centiméter). A mérésére speciális elektromos készüléket használnak (akvarisztikában igen pontos pH és vezetőképesség mérő eszközök vannak a kereskedelemben), amik olyan elektródákkal rendelkeznek, melyeknek távolsága szigorúan adott. Mivel a VEZETŐKÉPESSÉG, és ugyanúgy a szoros kapcsolatuknál fogva az ELEKTROMOS ELLENÁLLÁS is függ a hőmérséklettől, így nem szabad elfelejtenünk azt az aprócska részletet, hogy a vezetőképesség értéke mellett keressük a vízhőmérsékhletet is! Természetesen az afrikai tavaknál ezért adják meg a vezetőképességet többek között egy tól-ig skálán.

Miután már mindenki tudja az afrikai tavak VEZETŐKÉPESSÉGÉT ( :o) ), folytassuk azzal, hogy SAJNOS a vezetőképesség egy összparaméter. Megadja számunkra az akváriumunk vizében oldott összes Ionunk “összegét”. Ezek az IONOK azonban nem csak a keménységet (erről később részletesen) szolgáltató IONOK, hanem az összes lehetséges!

A VEZETŐKÉPESSÉG nem egy abszolút érték, ami kimond valamit, de csodálatosan alkalmazható az ismerete az akvárium vizének megítélésekor!!!

A VEZETŐKÉPESSÉG ismeretében a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben fedezhetjük fel az akváriumunk vizének a változását! Természetesen a megváltozott érték nem árulkodik arról, hogy esetleg organikus terhelés okozza-e ezt a változást, de figyelmeztető információtartalma van. (aki akarja mérje hetente, aki nem az ne tegye ) Ha viszont a változást mi idézzük elő, vegyük PÉLDÁNAK, hogy az egyik halunkat az egyik akváriumunkból egy számunkra kedves barátunkhoz telepítjük át. EBBEN AZ ESETBEN A VEZETŐKÉPESSÉG ismerete rossz esetben akár a kedvencünk életét megmentheti, nem beszélve mondjuk egy 12-14 órát zacskóban szállított halról…!!!

A halaknak igen fontos a vezetőképesség. Az ozmotikus arányokat befolyásolja. Leegyszerűsítve magyarázatként úgy lehetne megfogalmazni, hogy a hal az ozmózis segítségével szabályozza a testének (nem konyha- )sótartalmát.

A folyadékoknak van egy áldása, a sótartalmukat diffúzió során (akár egy membránon keresztül is) képesek kiegyenlíteni. Na ez a zárójeles membrán a hal kültakarója, amit egy féláteresztő membránként foghatunk fel.

Így vándorol a víz a kisebb sókoncentrátumtól a nagyobb felé, hogy kiegyenlítse a két közeg koncentrációkülönbségét.

Az afrikai sügérek (és más halak is) a természetes élőhelyükön az evolúció évezredei folyamán fejlesztették ki ezt a képességet, hogy a testük sótartalmát stabilan tudják tartani. Egy kemény vízben (magas az oldott sók tartalma ugyebár, utalhatnék például a CaCO3 gyökérpéldára) a halak teljesen máshogy valósítják meg az ozmózis szabályozás metódusát, mint egy lágy vízben, ahol is sokkal effektívebb mechanizmusnak kell működni ahhoz, hogy a hal ásványi sókhoz jusson (Ionpumpa)

De maradjunk csak az afrikai sügéres vezérfonalon. Kemény vízben (tudjuk még melyik irányban egyenlítődik ki a koncentrációkülönbség?) a hal testéből víz “áramlik” kifele a már említett diffúzió során, így a kedvencünknek vizet kell felvennie, hogy ne száradjon ki!!! A felvett vízzel a sók bekerülnek a szervezetébe, és a többit el tudjuk képzelni… Ha nem, akkor higgyük el ebben a pillanatban csak úgy simán ( :o) ).

Ha egy halat a nem megfelelő vízben tartjuk és nem a természetes környezetéhez közeli paramétereknél, akkor az evolúció által kifejlődött mechanizmusai nem feltétlenül elégségesek ahhoz, hogy a szervezetét a létfontosságú sókkal ellássa. Ha tartós a helytelen vízben való tartás, a hal szervezete folyamatosan károsul, rövidül az élettartama, a betegségekre hajlamosabb lesz amik esetén az elhalálozása döbbenetesen gyorsan végbemegy, és a növésében is jelentős problémák merülhetnek fel.

Ez függ attól, hogy a HALTARTÓ milyen vízben tartja, és nagyobb az esélye a problémának, ha AZT SEM TUDJA milyen is az a víz. És kérem szépen pontosan a VEZETŐKÉPESSÉGNÉL kezdődik mindez, mint ahogy a vízkémiai ismeretek első komoly leckéje is.