GÁZCSERE ÉS LÉGZÉS

Külső, és belső gázcserét különböztethetünk meg. A külső az ,amikor a vízből a szervezetbe jut az oxigén ,illetve ki a CO2, míg a belső a szervezet sejtjei és a gáz szállító közeg (vér) között, az extracelluláris (sejtközötti) térben játszódik le gázcsere(az oxigén 98%-a a vörös vérsejtekben lévő hemoglobinhoz reverzibilisen kötött formában szállítódik, míg a CO2 szállításában a vérplazmának is hangsúlyos szerepe van). A parciális nyomáskülönbségek alapján, diffúz úton játszódnak le ezek.
A halak szívén mindig vénás, (oxigénszegény) vér halad keresztül s tovább halad a kopoltyú lemezek felé, ahol a kapilláris ereinek falán át lejátszódik a külső gázcsere. Majd az artériák szállítják tovább az oxigénnel telített vért (először a kopoltyúartériák a kopoltyúk feletti két aortagyökérbe szállítják a vért, melyek aortagyűrűvé záródnak. Ebből a gyűrűből indul ki elöl a külső, és belső Fejverőér, hátra pedig a gerincoszlop alatt futó háti aorta. Ebből ágaznak le erek a különböző szervekhez, szövetekhez (kulcscsont alatti artéria a mellúszókhoz, gyomor-bél artéria a bélcsatornához és a májhoz, farokartéria a farokhoz, vese artéria a veséhez, arteria spermatica vagy arteria ovariacia (nemtől függően) az ivarszervekhez).
A széndioxid szállítás: A vérben a sejtekből szénsavként oldódik a CO2, majd hidrogén karbonát ionok formájában halad tovább, mígnem a a kopoltyúlemezekben vagy szénsav anhidratáz hatására bomlik, s kidiffundál a kopoltyún keresztül a co2, vagy az epithel sejtekben a vízből felvett Cl ionokra cserélődik.

Az Oxigén szállítás függ a vérsejtek hemoglobin tartalmától- amely egy viszonylag állandó érték-, attól ,hogy mennyi oxigént képes megkötni a hemoglobin (miközben oxohemoglobinná alakul, aránylag sokat!), valamint függ a hemoglobin oxigén affinitásától.

Külső környezeti tényezők is befolyásolják az oxigén felvételt.
-Vízáramlás sebessége – ventillációs volumen… nem véletlenül állnak be időnként bizonyos oxigén igényes fajok a szűrő kivezető csöve elé…
-A hőmérséklet – ez egyrészt a víz oldott oxigén tartalmára van hatással -melegebb vízben kevesebb O2 oldódik-, másrészt a halnak több oxigénre lenne szüksége a testhőmérséklet emelkedése és az ezzel járó anyagcsere fokozódás révén…
-A víz oldott oxigén tartalma, amely természetesen nem választható szét a fentiektől… ez befolyásolja közvetlenül a kopoltyúmozgások amplitúdóját és frekvenciáját is.

Belső tényezők is akadnak szép számmal…
Ilyen a kopoltyúban lévő hajszálerek vérkeringésének sebessége…
Különböző hormonok hatása: adrenalin, acetilkolin stb.
Bohr effektus, mely nem más, mint a ph függése az oxigénfelvételnek…minél alacsonyabb a ph, annál rosszabb hatásfokú az O2 felvétel, a hemoglobin – oxihemoglobin egyensúlyi folyamatot a globin lánc H+ ion felvevő képessége révén eltolja a ph, nehezítve az O2 cserét.
A hemoglobin oxigénfelvételéhez szükséges időre is hatnak ezek a folyamatok, mely 0,001-0,01 másodperc között alakul….

Lárva korban valamennyi fajnál nagy szerepet kap a bőrlégzés. Ekkor közvetlenül a bőr felületen keresztül történik a gáz és iontranszport. A Felület mintegy 40%-án keresztül, rendkívül erélyesen… Akár 10-20 méteres is lehet a diffúzió távolsága!!!

A légzés folyamatos idegi szabályozás alatt áll, a főerek falában lévő kemoreceptorok jelzéseinek megfelelően alakítva ki a kopoltyú mozgás frekvenciáját.