NH4/NH3 = AMMÓNIUM/AMMÓNIA

Az ammónium az első láncszem a nitrifikációs lánc folyamán. Többek között a halak által direktben kerül kiválasztásra. Az értékeket általában mg/Liter mértékben adjuk meg.

Mint előzőekben említettem már, az ammónium és ammónia megléte erősen függ a pH értéktől, afféle csereviszonyban: semleges pH7 értékek felett az ammónia mennyisége erősödik, ami a halak számára már 0,1mg/L mértékben mérgező lehet, és 10mg/L mértékben halálos. PH 7 érték alatt szinte csak ammónium van jelen az akváriumban ami nem mérgező a halak számára. Külön meg kell említenem ismét, hogy az afrikai sügéres akváriumok ideális pH értéke pH 8,2 körül van, így a mérgező ammónia jelenlétével (rossz esetben, vagy elégtelen szűréstechnika, túletetés, bomló anyagok, stb. esetén) kell számolnunk!

Az eddigiekben megfogalmazottak szerint könnyen megfejthető a kapcsolat: NH4+ az ammónium, NH3 az ammónia, ami magas pH-jú vizekben egy szabadon “úszkáló” H+ iont veszít…

Általában csepegtetős tesztekkel mérhető az ammónia/ammónium akváriumainkban, amik indikátorszínének elváltozása mutatja számunkra a mért értéket. Természetesen ezek a tesztek univerzálisak, így legtöbb esetben az NH4+ (ammónium) és az NH3 (ammónia) együttes jelenlétét mutatják.

A mérés megítéléséhez segítség:
pH 7 értéknél körülbelül 1% a mérgező ammónia részaránya,
pH 8 értéknél körülbelül 4% a mérgező ammónia részaránya,
pH 9 értéknél körülbelül 25% a mérgező ammónia részaránya.

A biológiai szűréstechnika alkalmazásával (kötelező) a nitrosomona baktériumtörzs tevékenységének köszönhetően az ammónia és ammónium nitritté oxidálódik. Ezen folyamat során a baktériumok vízben oldott oxigént, ammóniumot/ammóniát, szenet, és pár nyomelemet fogyasztanak el. Ezek a baktériumok természetesen egy szűrőmédiumban élnek legszívesebben, és legnagyobb számban, ahol is jó feltételnek minősül, ha állandóan a fent említett táplálékuk körülöttük úszkál.

Ha egy új akváriumot indítunk be, akkor még kevés a jelenlevő nitrogénvegyület, amihez meglehetős kevés – azt felemészteni képes – baktérium van jelen. Ahogy az idő múlásával a napok folyamán nő a kínálat, úgy nő a kereslet is, a baktériumaink szaporodni fognak (erről a témáról mind a ‘Nitrogénvegyületek az akváriumban’ írásban, mind a fórumunk szűréstechnika témájában részletesebben olvashatsz).

Az ammóniumot a növények is hasznosítják, hiszen számukra mint nitrogén-szállítmányozó van jelen. A növények mindaddig ammóniát emésztenek fel, amíg az vizünkben jelen van, és csak azután a nitrátot, hiszen annak lebontásához jóval nagyobb energiára van szükség.

Az ammónium/ammónia jelenléte egy bejáratott akváriumban és nem csak egy induló akváriumban rossz jel. Egy afrikai sügéres akváriumban a biológiai szűrésnek mindenképpen a 0 szint közelében kell tartania stabilan az ammónium/ammónia koncentrációt, ellenkező esetben mindig meg kell szüntetnünk ennek okozóját (vagy szűrőt cserélnünk olyanra, ami ellátja a feladatát megfelelően! :o) )!

NE FELEJTSÜK EL, AZ AMMÓNIUM/AMMÓNIA JELENLÉTE EGY SÜGÉRES AKVÁRIUMBAN PROBLÉMA, HIBA, ÉS VIZÜNK pH ÉRTÉKÉNEK ‘KÖSZÖNHETŐEN’ MINDIG MÉREG JELENLÉTÉRE UTAL!