NO2 = NITRIT

A nitrit akváriumunkban a nitrifikációs lánc második láncszeme. A halaink számára a nitrit rendkívül mérgező, hellyel közzel alacsony koncentrációban bizonyos körülmények között halaink pusztulásához vezethet már.

A nitrit-értéknek akváriumunkban lehetőleg 0,0 értéken kell lennie. 0,1 és 0,2 mg/L értékek rövid ideig elviselhetőek a halak számára (pár óra maximum), de már ekkora jelenlét esetén is nagyvonalú vízcsere javasolt, hogy halaink hosszú távon ne legyenek kitéve a mérgező anyagnak.

A nitritet akváriumunk biológiai szűrőjében (kötelező) a nitrobacter baktériumok nitráttá (NO3) oxidálják. Ezek a baktériumok – úgyszintén mint az ammóniát oxidálók – is eközben oxigént, nitritet, nyomelemeket használnak el. A legjobb feltétel ehhez a folyamathoz egy felület, ami körül a víz folyamatosan áramlik, ez legtöbbször az akváriumunk külső szűrője, ami lassú áramlással dolgozik (12-15cm/min fontos adat!!!).

Egy új akvárium indításánál a nitrit értéket minimum naponta kell mérni, hiszen a beindítási fázis után még semmilyen baktériumkultúráról nem beszélhetünk. Akkor kezdenek kialakulni, amikor megfelelő mennyiségű eleség van nitrit formájában jelen, amikor is szaporodásuk beindul. Tapasztalatok szerint a nitrit felemésztéshez megfelelő baktériumflóra a szűrőben kb. 21-38 nap alatt alakul ki. Ez alatt az időszak alatt a nitrit mennyisége és koncentrációja akváriumunkban magas értéket is képviselhet, ez az úgynevezett nitrit-csúcs, amit pl. vízcserével csökkenthetünk. Természetesen és értelemszerűen a nitritcsúcsokból több is lehet az idő folyamán, ezért fontos az értékek szemmel tartása, minek eredményeképpen nem kell 2-3 naponta új halakat vennünk eddigiek elhalálozása miatt (azaz ne vegyünk halat, csak beállt akváriumba!!!).

TANÁCS: ha új akváriumot indítasz el, eleinte várd, hogy vized beérjen, kb. 4 hétig járasd, így baktériumkultúrádnak lépéselőnyt adsz. Ezután pár halat telepíts be, ne egyszerre mindet. (akvarista társadtól hozott 5-10-20 Liter akváriumvíz is sokat jelent egy akvárium indításánál!!!)

Egy bejáratott és jól működő akváriumnál a nitrit gyakori méricskélése tapasztalatok szerint szinte felesleges, vagy abszolút nem szükséges. Vészhelyzetben magas nitrit értéknél egy erős vízcsere (több mint 60-70%) sokat segíthet, de feltétlenül elkerülhető fenti tanácsok betartásával.

Egy bejáratott akváriumnál, amihez jól működő, és jól megépített biológiai szűrő társul, a nitrit érték szinte teljes állandósággal a 0,0 értéken tartható, sose felejtsük el, hogy minden működő akváriumnál ez az érték kötelező!