A Nébih nemrégiben 300 kilogramm élelmiszert foglalt le, a hírek szerint. A hatóság lépései a biztonságos élelmiszerellátás érdekében történtek, biztosítva, hogy a fogyasztók csak minőségi és egészséges termékekhez jussanak. Az akció részletei és az érint

Jelenleg összesen 1,6 millió forint értékben zajlik bírságok kiszabása.
A tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első fázisa befejeződött, és az eredmények alapján több mint 300 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból. Emellett 1,6 millió forint értékben bírságok kiszabása van folyamatban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.
A hatóság bejelentése alapján a 2025-ös tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseket március 24. és április 18. között fogják végrehajtani, az ország minden pontján.
Az akció keretében a húsvéti hagyományok köré épülő, közkedvelt termékek kerülnek a középpontba. A kínálatban szerepelnek többek között ízletes sonkák, édes húsvéti finomságok, kalácsok, étkezési tojások és különleges borok, melyek mind hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz.
A Nébih irányítása alatt a helyi élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok ellenőrei több mint 260 vizsgálatot végeztek el élelmiszer-előállítóknál és alkoholos italokat forgalmazó üzleteknél. Eddig négy esetben figyelmeztetést adtak ki, míg két alkalommal a gyártói tevékenység korlátozására volt szükség.
- részletezték, és kiemelték, hogy a hatóság 15 bírság kiszabásáról intézkedik összesen 1,6 millió forint értékben.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatáskörben eljáró kormányhivatalok és a járási hivatalok ellenőrei az első időszakban 268 ellenőrzést végeztek 83 húskészítmény-, 77 sütőipari, 38 édesipari előállítónál és 42 tojáscsomagoló létesítményben, valamint 28 helyen a borászati termékek forgalmazását vizsgálták.
Az élelmiszer-előállítók körében a szakértők 26 különböző tételt, összesen több mint 300 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból. A kivont termékek többsége lejárt szavatosságú alapanyag volt, emellett azonban felfedeztek néhány olyan sonka- és füstölt hús készítményt is, amelynek nyomon követhetősége nem volt biztosított.
Az érintett üzemekben eddig összesen 29 különféle húsvéti édességet, 50 féle kalácsot, valamint 56 darab húsvéti sonkát és füstölt hús készítményt vizsgáltak.
A húsvéti figurák sokféle csokoládéból vagy bevonómasszából készülhetnek, és ezek laboratóriumi vizsgálatai a zsírsav-összetételre, valamint a nem feltüntetett allergének és a szalmonella lehetséges jelenlétére fókuszáltak. A tesztelt minták megfeleltek az előírásoknak. A kalácsok esetében a Magyar Élelmiszerkönyv és a gyártmánylap által előírt minimális zsírtartalmat ellenőrizték, és két foszlós kalács zsírtartalma az előírtnál alacsonyabbnak bizonyult.
- írták a közleményben.
A húsvéti időszak során készített sonkák és más húskészítmények esetében mintavételt végeztek a sótartalom, valamint a mikrobiológiai tényezők – különösen a Salmonella és a Listeria monocytogenes – ellenőrzése érdekében.
Eddig háromféle sonka, valamint három darab "comb" vagy "lapocka" megnevezésű termék sótartalma meghaladta az előírt értékeket. A tojáscsomagolók ellenőrzése során 28 étkezési tojás mintáját vizsgálták meg, és a mikrobiológiai elemzés nem tárt fel szalmonella jelenlétét.
- emelték ki.
A külföldi borok és gyöngyözőborok első szakaszának ellenőrzése pozitív kimenetellel zárult. A felügyelők megállapították, hogy a forgalmazáshoz szükséges dokumentációk rendben voltak, és a vizsgált tételek között nem találtak olyan terméket, amely érzékszervi hiba miatt ne lenne alkalmas a fogyasztásra – tájékoztatott a Nébih.
Varázslatos fényképek segítségével felfedtük hazánk legelbűvölőbb falusi húsvéti parkját, valamint a Balaton partján található hatalmas húsvéti tojásokat is.