Balatongyörök festői környezetében készül el az Év strandétele, amely a helyi ízeket és hagyományokat ünnepli.

Az Év strandétele idén a balatongyöröki Bivalytatár velőscsont csónakban lett - a györöki Kicsi Csóka bisztró egyben az Év felfedezettje címet is besöpörte. A legjobb strandbüfé étel a balatonmáriafürdői Harcsa supplì, az Év stranddesszertje pedig a Granola Optimist, ami Gyenesdiáson készül. Mindebből az is kitűnik, hogy idén a csónak-kategória került fókuszba. Beszámoló a fövenyesi strand Kalóz bisztrójában augusztus 7-én tartott díjkiosztóról.
Mint elhangzott, a Balatoni Kör idén tizenegyedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A kiválasztott díjazottokat a fövenyesi Kalóz bisztróban ma tartott eredményhirdetésen mutatták be.
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája köszöntőjében kiemelte:
Európa egyetlen strandétel versenye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a balatoni Beach Food helyek ma már a külföldiek számára is kiemelt régiós vonzerőt jelenthetnek. És külön pozitívum, hogy a versenyben visszatérően jól szereplő helyek egymást is inspirálva hoznak létre olyan fogásokat, ami sem a fővárosi Street Food trendekben, sem a külföldi gasztronómiában nincs meg ebben a sajátosan balatoni formában, amit épp ezért csak a Balatonnál nevezünk Beach Foodnak.
Majd kiderült, mely vendéglátóegységeket választotta a 36 benevezett étel alapján a legjobbnak:
Az Év strandétele 2023-ban a balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró különlegessége, a Bivalytatár velős csont "csónakban". Ezt a gasztronómiai remekművet burgonya gratinnel, tormahabbal és ropogós zellerrel kombinálva tálalják, így egy igazán ínycsiklandó élménnyel gazdagítva a strandolók nyári napjait.
Az étel különleges helyi alapanyagokból készül, kiemelkedően a zalaköveskúti bivalyra építve. A tatár különlegessége szardellával, kapribogyóval és kovászos uborkával keveredik, mindez pedig egy házi majonéz frissítő érintésével válik igazán izgalmassá. A velőscsontot "csónakban" tálalják, így a velő minden ízletessége együtt élvezhető. Ez az alapanyagokban gazdag bisztró étel 5890 Ft áron kapható.
A Kicsi Csóka nemcsak a gasztronómiai színtér új csillaga, hanem az Év felfedezettje címet is elnyerte. A 15 éve a családi bisztróban tevékenykedő séf nemrégiben egy különleges kerthelyiséget nyitott, még a tél közepén. Ez a varázslatos helyszín nem a györöki nagy strandon, hanem a Szépkilátó alatti Szép Balaton partszakaszon található, ahol a természet és a gasztronómia találkozik.
Természetesen! Íme egy egyedi szöveg a büfé kategóriáról: --- **Büfé varázslat: Ízek és Élmények Találkozása** Képzelj el egy helyet, ahol az ízek és a hangulat találkozik! A büfé nem csupán egy étkezési forma, hanem egy igazi élmény, ahol minden falat egy új kalandra hív. Az ínycsiklandó harapnivalók mellett a büfé az összejövetelek és a baráti beszélgetések színhelye is. Legyen szó friss salátákról, ízletes szendvicsekről vagy különleges italokról, a büfé kínálata mindig változatos és megújuló. Az ételek mellett a légkör is fontos: a barátságos személyzet és a kellemes zene gondoskodik arról, hogy minden vendég jól érezze magát. Fedezd fel a büfé világát, ahol minden étkezés egy új élményt kínál! Legyen ez egy gyors ebéd a munkahelyeden, egy családi összejövetel vagy egy baráti találkozó – a büfé mindig jó választás. --- Remélem, tetszik! Ha szeretnél további részleteket vagy más stílust, szólj nyugodtan!
A Pizza Sztori diadalra jutott Balatonmáriafürdőn! Az inspirációt a római supplì formája szolgáltatta, így született meg a balatoni fúzió, amely a harcsapaprikás ízeivel varázsol el. Ezt az ínycsiklandó ételt túrós csuszával keverik össze, hogy formázhatóvá váljon, majd "nyalóka" alakúra kirántják. Az elkészült remekművet kapros túró- és kápiakrémmel tálalják melegen, garantálva ezzel a tökéletes ízélményt.
Az Év strand desszertje a gyenesdiási Mónisüti Granola Optimist fantázianevű étele, amit az idei újdonságként meghirdetett Beach Food csónak kategóriában is neveztek.
Az Optimist névadó inspirálta a gyerekeknek szánt tanuló vitorláshajó formájú desszertünket! Az édes élmény alapját a mézes-joghurtos krém képezi, melyet friss erdei gyümölcsökkel készült öntettel és ropogós granolával rétegeztünk – mindez duplán, hogy még gazdagabb legyen az ízek harmóniája. Az ár mindössze 1290 Ft!
Kardos Gábor a díjkiosztót követően még kihangsúlyozta:
Ne hagyja, hogy a "strandétel" kifejezés félrevezesse! A legtöbb vízparti vendéglátóhely jóval a nyári fürdőszezonon túl is nyitva tart, és sokkal inkább megfelelnek a vízparti éttermek kategóriájának. Ezek a helyek ugyanolyan népszerűek lehetnek az év bármely időszakában, mint a világ legforgalmasabb tengerparti étkezdejei. Érdemes tehát bővebben szemügyre venni ezeket a különleges helyeket!
A verseny ötletadó/fő szervezője kérdésünkre azt is elmondta, bár idén 11. alkalommal hirdették megversenyüket, nem tisztük ellenőrizni, hogy a most díjazott illetve döntőbe került ételeket meddig tartják étlapon a nevező vendéglátóhelyek. Azt sem figyelik, hogy a korábbi díjazott fogások szerepelnek-e még az étlapon vagy sem - ebben teljes szabadságot hirdetnek, mindenki úgy bánik a saját helyének szolgáltatásaival, ahogy jónak látja. Nyilván a most győztes strandételek jóideig kelendőek lesznek a vendégek körében - ezért a győzelem kihirdetésének napjától sokan keresik fel majd a győztes helyeket, és kóstolják a díjazott fogásokat.
Azt is elmondta, hogy tapasztalatuk szerint a legkreatívabb Beach Food helyek egyikénél sem tapasztalható túlárazás, sőt a fővárosban és Európában átlagos pizza vagy hamburger árakon lehet kifejezetten kreatív, jelentős hozzáadott értékkel bíró Beach Foodot kapni a Balatonnál, mivel
Az idei Év strandétele verseny résztvevőinek többsége 5-10 eurónak megfelelő árfekvésben mozog.
Pach Gábor, a Balatoni Kör elnöke kiemelte, hogy a minőségi vendéglátás és az ínycsiklandó ételek szerepe folyamatosan növekszik, különösen a vízparti helyszíneken. Hiszen
egyre inkább szembesülünk azzal, hogy a Balaton nem csak fürdőhely, hanem a legnépszerübb vidéki turisztikai desztináció egész évben, amiért a Balatoni Kör tagsága évek óta keményen dolgozik.
Korábbi részletes beszámolónkat az idén shortlistre kerül fogásokról ITT találja.