Bezárásra kerül egy ikonikus gyár Magyarországon, amelynek következtében 160 munkavállaló jövője bizonytalanná válik. Az intézkedés jelentős hatással lesz a helyi közösségre és a gazdaságra.

A vállalat kiemelte, hogy az átszervezéseket még az idei év folyamán végrehajtják, hogy...

biztosítsák az ügyvitel, valamint az ellátási lánc biztonságát és fenntarthatóságát.

A cég tájékoztatása szerint a csoportszintű racionalizálási folyamat részeként várhatóan 2025 végéig bezárják a répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemet. A döntés körülbelül 160 embert érint, a munkatársaknak Veszprémben és a németországi Kemptemben lévő telephelyükön kínálnak munkát. Akik nem élnek a lehetőséggel, azoknak a törvényben és a kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb végkielégítési csomagot biztosítanak, illetve mindent megtesznek azért, hogy az értintettek minél előbb új munkahelyet találjanak - írták.

A vállalat ipari stratégiájának keretében az utóbbi évek során több millió eurós befektetést irányoztak a veszprémi üzem fejlesztésére, amely így Európa panírozott termékeinek gyártási és kutatás-fejlesztési központjává lépett elő. A jövőbeli terveik között új fejlesztések megvalósítása is szerepel.

A répcelaki gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amelynek során minden lehetőséget megvizsgáltak azért, hogy növelhessék a hatékonyságot - olvasható a cég közleményében. A répcelaki gyár kihasználtsága az elmúlt időszakban alacsony volt, a korszerűsítés pedig olyan mértékű és nehézségű beruházást igényelt volna, amely a társaság szerint gazdaságilag nem volt indokolható, a gyártás hosszú távon már nem volt fenntartható. A tervek szerint az ömlesztettsajt-termékek gyártása fokozatosan a németországi Kemptenben működő korszerű üzembe kerül át.

Az átszervezés a Savencia európai ipari stratégiájának kulcsfontosságú eleme, amelynek célja a gyártási folyamatok hatékonyabb elosztása és a stratégiai jelentőségű telephelyek megerősítése - emelték ki.

A Savencia legfrissebb közleményében hangsúlyozta elköteleződését a magyar piac és a helyi gyártás iránt. Célja, hogy hosszú távon is fenntartja a meghatározó márkák, mint a Medve és a Karaván, hazai jelenlétét. A termékek minősége és megjelenése változatlan marad, így a fogyasztók továbbra is megtalálják ezeket a népszerű termékeket a magyar üzletek polcain - tették hozzá.

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján a Savencia 2024-es magyarországi nettó árbevétele 23,8 milliárd forintra rúgott, ebből 9,1 milliárd forint az exportpiacokról származott. Ez a szám kissé eltér a 2023-as adatoktól, amikor a vállalat nettó árbevétele 23,4 milliárd forintot tett ki, és az exportértékesítés 9,3 milliárd forint volt. Az adatok azt mutatják, hogy a Savencia stabilan teljesít a piacon, miközben az export bevételek enyhe csökkenést mutatnak.

A Savencia 2018 és 2019 között jelentős, több milliárd forint értékű beruházást indított el Veszprémben, amelynek keretében új gyárépületet, raktárakat, gyártósorokat és egy regionális kutatás-fejlesztési központot hozott létre. Az európai gyártási kapacitások optimalizálása érdekében a panírozott termékek gyártósora a Savencia csoport csehországi hesovi egységéből e modern üzembe került át. A vállalat legutóbbi átszervezése, 2021-ben, hasonló indokok alapján zajlott, amikor is a zalaegerszegi sajtüzemét zárták be, szintén a hatékonyság növelésének érdekében.

A társaság egyik legismertebb terméke a Medve sajt, amelyet 1925-ben egy svájci sajtmester, Stauffer Frigyes honosított meg Magyarországon, és a répcelaki gyárban állított elő. A répcelaki üzem 1955-től a Vas megyei Tejipari Vállalat részeként működött, majd 1995-ben a Pannontej Rt. vásárolta meg. Jelenleg a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. égisze alatt, francia tulajdonban folytatja tevékenységét.

Related posts