Csirkehús és rák: aggasztó új felfedezések a tudomány világából A legfrissebb kutatások aggasztó eredményekkel szolgálnak a csirkehús és a rák közötti lehetséges kapcsolatról. A tudósok figyelmeztetnek arra, hogy a rendszeres csirkehús-fogyasztás összefü

A csirkehús fogyasztása közvetett módon rákkeltő anyagoknak, például növényvédő szereknek és hormonoknak teheti ki az emberi szervezetet.

Olasz kutatók felfedezték, hogy azok az emberek, akik hetente több mint 19 falatnyi (körülbelül négy adag) csirkét fogyasztanak, magasabb halálozási kockázattal néznek szembe, mint azok, akik heti szinten kevesebb mint 100 gramm csirkét esznek.

Itt találod a legújabb információkat!

A Daily Mail jelentése szerint a tanulmány figyelemre méltó kapcsolatot tárt fel a túlzott csirke fogyasztás és a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések között. Ezt a húst gyakran a vörös húsoknál egészségesebb választásnak tartják, mivel alacsonyabb a telített zsír- és koleszterintartalma. Azonban ez az új felfedezés arra figyelmeztet, hogy a csirke túlzott mértékű fogyasztása is kockázatokat rejthet.

A kutatási eredmények azt jelzik, hogy azoknál az embereknél, akik heti rendszerességgel több mint 300 grammot fogyasztottak, a korai halálozás kockázata az emésztőrendszeri rákos megbetegedések miatt kétszeresére nőtt. A férfiak esetében ez a kockázat még jelentősebben megemelkedik.

Jelenleg még nem teljesen világos, hogyan növelheti a rák kockázatát csupán 19 falat csirke elfogyasztása, de a tudósok több elmélettel álltak elő. Az egyik elképzelés szerint a csirke túlzott hőkezelése olyan "mutagének" képződéséhez vezethet, amelyek genetikai mutációkat idéznek elő. Továbbá, a csirkék tenyésztési és takarmányozási módszerei is hozzájárulhatnak a potenciálisan káros hatásokhoz. Néhány kutatás azt sugallja, hogy a csirke fogyasztása során az emberek olyan rákkeltő növényvédő szereknek és hormonoknak vannak kitéve, amelyek a takarmányban megtalálhatók.

A csirkehús és a korai halálozás közötti lehetséges összefüggés vizsgálata érdekében az olasz Nemzeti Gasztroenterológiai

Az intézet szakértői 4869 felnőtt táplálkozási szokásait elemezték, és ezt követően 19 éven keresztül figyelemmel kísérték azok egészségi állapotának alakulását.

Minden résztvevő a kutatókkal folytatott interjúk során megosztotta saját demográfiai adatait, általános egészségi állapotát, életmódbeli szokásait, valamint korábbi betegségeit és kórtörténetét.

A csapat rögzítette a résztvevők súlyát, magasságát és vérnyomását, majd arra kérték őket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet az étkezési szokásaikról. A kérdések között szerepeltek a vörös hús és baromfi fogyasztásának mennyiségére vonatkozóak, és az összegyűjtött adatokat fehérjetípusonként négy különböző beviteli szintbe kategorizálták.

A megfigyelési időszak során a kutatók figyelemmel kísérték a halálozási adatokat. Az 1028 elhunyt résztvevő heti húsfogyasztásának körülbelül 41%-át fehér hús alkotta, amelyből 29% a baromfi részesedése volt. A maradék 59% pedig vörös húsból állt.

A kutatók statisztikai módszereket vetettek be annak érdekében, hogy feltárják a baromfifogyasztás és a halálozási arány közötti kapcsolatot, figyelmen kívül hagyva olyan egyéb befolyásoló tényezőket, mint az életkor, a nemi hovatartozás és az egészségi állapot.

A Nutrients című folyóiratban közzétett kutatási eredmények rámutatnak, hogy a heti 300 grammnál több csirkehús fogyasztása 27%-kal növelheti a halálozási kockázatot, összehasonlítva a heti 100 grammnál kevesebb hús bevitelével.

Ráadásul a kutatók azt találták, hogy a kockázat a bevitt adag növekedésével emelkedett, és magasabb volt, mint ugyanazon adag vörös hús elfogyasztása esetén.

Kiderült, hogy a csirkehús fogyasztásának hatása nem mindenkinél ugyanazt az eredményt hozza.

A kutatás során megfigyelt eredmények szerint a férfiak esetében a gyomor-bélrendszeri rák miatti halálozás kockázata magasabb, mint a nőknél, még akkor is, ha mindkét csoport azonos mennyiségű baromfit fogyaszt - állapították meg a szerzők.

Pontosabban, a heti 300 grammnál több baromfit fogyasztó férfiak 2,6-szor nagyobb valószínűséggel haltak meg emésztőrendszeri rákban, mint azok, akik 100 grammnál kevesebbet ettek. Az általános vizsgálati populációban a kockázat 2,27-szer nagyobb volt.

A kutatók még nem tudják pontosan, miért vannak a férfiak nagyobb kockázatnak kitéve, mivel "jelenleg nem létezik olyan ismert biológiai mechanizmus, amely világosan magyarázná a megfigyelt nemi eltéréseket" - állapították meg.

Related posts