Elvarázsoltak minket a Cukorborsó Kertvendéglő pizzái, mint ahogy a mozzarella elolvad a diavola tűzforróságában.

Egy ennivaló étterembe szívesen tér vissza az ember, pláne, ha az ennivaló is emlékezetesen finom. Így történt, hogy 2022 után 2025 májusában ismét Páty felé vettük az irányt, hogy lecsapjunk a fenyveserdő szélén álló étterem aktuális kedvenceire, a pizzákra.

A Cukorborsó pizza iránti elkötelezettsége nem új keletű. Korábbi látogatásomkor is hangsúlyos volt, ám Balázs Attila azóta nemcsak elmélyült a témában, de számtalan rangos elismerést is szerzett nápolyi stílusú pizzáival.

A madárcsicsergős környezet és a tündéri terasz ismét egyből levett a lábunkról, de az aktuális pizzamenütől szó szerint hátast dobtunk. A kínálatban ugyanis olyan elvetemült kreációkat találni, mint a kimchis vagy éppen a Piña Colada pizza. Ez utóbbi nem hagyott nyugodni, úgyhogy a hagyományos, de vegán sajttal kért diavola és a Cukorborsó kedvence mellé pizzaformában fogyasztottunk koktélt.

Attilától érkezett a hír, hogy a nyári időszakban minden hónapban egy-egy népszerű ital ihlette pizza kerül a választékba. Kíváncsian várjuk, hogy mi következik: talán egy gin-tonik pizzával lepnek meg minket?

Attila teljes mértékben a nápolyi stílusú pizzák mestere, amelyek jellemzője a légies és könnyed tésztaalap. Erre a tésztára kerülnek a prémium minőségű feltétek, amelyek között különösen figyelemre méltó, hogy vegán pizzát is készítenek, vegán sajttal. Ez a sajt ugyan nem mozzarella, de tökéletes alternatívát nyújt mindazok számára, akiknek erre van szükségük.

Operatőröm, Bence, tejfehérje-érzékeny, ezért a diavolán az eredeti sajt helyett egy alternatív megoldást választottunk. Az eredmény így is ízletes lett: kellően "pizzás" és pikáns, ami nem nehezedik rá az ember gyomrára, de a prémium olasz szalámiknak hála mégis laktató élményt nyújtott.

A Cukorborsó pizzája az én személyes kedvencemmé vált, és nem véletlenül! Ez a paradicsomos alapú remekmű háromféle sajttal van megkoronázva: a klasszikus mozzarella, a gazdag bivalymozzarella és a karakteres gorgonzola egyesítik erejüket. A húsimádóknak sem kell csalódniuk, hiszen a pizza tetejére ízletes sonka kerül, ami még tovább fokozza az élvezeteket. Az egész kompozíciót pedig egy kis szarvasgombaolaj teszi felejthetetlenné, ami a sütés után kerül a pizzára, és igazi ízrobbanást varázsol az ételre. Az olaj fenségesen kiemeli a sajtok és a sonka ízét, így minden falat egy újabb élvezet. Ha te is a gourmet ízek szerelmese vagy, ez a pizza garantáltan elnyeri a tetszésedet!

Ha egyetlen pizzát választhatnék a Cukorborsó étlapjáról, valószínűleg nem ezt tenném. Igaz, hogy nagyon különleges és izgalmas, de inkább úgy tudom elképzelni, hogy egy baráti összejövetelen mindenki másféle pizzát rendel, és a szeletek boldogan vándorolnak a tányérok között. Minden egyes összetevője lenyűgöző, de együtt picit sok. Kókuszos-tejszínes mascarpone, fior di latte, olasz főtt sonka és rumos-chilis ananászragu találkozik rajta, mindezt pedig friss bazsalikom koronázza meg. Olyan, mint egy hawaii pizza, csak fehér alapon. Extrém gasztrobarátoknak biztosan 10/10-es élmény!

Bár a nyári hónapokban a pizzák dominálnak a Cukorborsó kínálatában, érdemes egy pillantást vetni a klasszikus étlapra is. A séf különleges ajánlatai mellett a megszokott menüben is találhatóak olyan ínycsiklandó fogások, amelyek közül mi is könnyen elcsábultunk egy-kettőre.

Elképesztően ínycsiklandó és lenyűgözően kifinomult: így lehetne jellemezni ezt a kacsás ételt, ahol a tökéletesen rozéra sütött, szaftos hús mellett egy hagyományos köret kap helyet, ám mégis van benne egy kis csavar. A hús ropogós bőrét pedig kár lenne érintetlenül hagyni!

A mediterrán étrend követői sem maradnak éhen a Cukorborsó pizzái mellett: a pirult bőrű, omlós lazac és az enyhén roppanós grillezett zöldségek a megmentésükre sietnek. A hal frissessége néhány csepp citrommal még hangsúlyosabb: ha diétáztok, ezzel nem fogtok mellé.

Ne hagyja, hogy a távolság eltántorítsa önt attól, hogy ellátogasson a Cukorborsóhoz, még ha az Budapest határain kívül található is! A vidéki táj felfedezése igazi élményt nyújt, és a helyi ízek kellő energiát biztosítanak a túrázás során elégetett kalóriák visszapótlásához. A helyiek már régóta felfedezték és megszerették ezt a vendéglőt, de a Cukorborsó megérdemli, hogy az ország minden tájáról érkező látogatók is megismerjék. Mert amit itt készítenek, az nem csupán étel - ez egy igazi szenvedéllyel készült kulináris élmény, tele ízekkel és szeretettel.

Nem véletlen, hogy a Street Kitchen 2025-ös Guide kiadványában is elég előkelő helyet szereztek maguknak! Apropó, Guide... Ugye tudjátok, hogy a foodora Selection x Street Kitchen Fesztiválon a Cukorborsó pizzái is terítéken lesznek?! Aki nem tudta, annak most szólunk, úgyhogy ha kirándulni nem, jegyvásárlásra kerekedjetek fel!

Related posts