Ne hagyd ki ezt a lehetőséget! Így készítve a tojás valóban ízletes és tápláló élménnyé válik!

Egyáltalán nem mindegy, hogyan készítjük el a tojást, ha igazán finomat és persze egészségeset ennénk. Márpedig ez az igen egyszerű elkészítési mód lesz a legjobb választás!
A tojás népszerűsége töretlen, hiszen változatos, tápláló és finom ételeket lehet belőle készíteni. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan fogyasztjuk, hiszen van olyan változata, amelyik igazán finom és még egészséges is! De azt is eláruljuk, miben főzve a legfinomabb a főtt tojás!
Így lesz igazán egészséges a tojás
A tojást nem véletlenül fogyasztjuk sokan reggelire, hiszen tápértéke önmagában is lenyűgöző. Magas minőségű fehérjét, létfontosságú aminosavakat, vitaminokat - többek között B12-t, D-vitamint és folátot - valamint ásványi anyagokat, például vasat és cinket tartalmaz. Különösen értékes a benne található kolin, amely fontos szerepet játszik az agyműködés és a sejthártyák egészségének fenntartásában - tudjuk meg a femcafe.hu írásából.
Sokszor figyelmeztetnek bennünket a tojásfogyasztás kockázataira. Érdekes módon, a tojás elkészítési technikái nem csupán az ízélményt és a textúrát alakítják át, hanem hatással vannak a benne található tápanyagok megőrzésére, a zsír- és kalóriatartalomra, továbbá az egészségünkre gyakorolt hosszú távú következményekre is.
A táplálkozástudományi kutatások eredményei alapján a főtt tojás - különösen a keményre főtt változata - az egyik legelőnyösebb módja a tojás elkészítésének. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy a főzés során a tojás megőrzi gazdag fehérjetartalmát, miközben zsiradék hozzáadása nélkül készül, így kalóriatartalma alacsonyan marad. A főzés során a vitaminok és ásványi anyagok, például a kolin és a lutein is megmaradnak, amelyek különösen fontosak a szem és az agy egészségének megőrzésében.
A főtt tojás nemcsak könnyen emészthető, hanem a gyomrot sem terheli meg, így ideális választás lehet a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére. Különösen előnyös, hogy mentes a hozzáadott transzzsíroktól és a túlzott telített zsíroktól. Ezen kívül a főtt tojás hosszú eltarthatósága is a hasznosságát növeli, így bátran beépíthető a mindennapi étrendbe.
A rántotta és tükörtojás készítésekor gyakran olajat, vajat vagy margarint használunk, ami extra kalóriát és zsírt ad az ételhez. Ez akkor okozhat gondot, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztjuk, mivel hozzájárulhat a koleszterinszint emelkedéséhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez. Ráadásul, amikor magas hőfokon, zsiradékban sütjük őket, csökken a D-vitamin és a lutein antioxidáns hatású mennyisége is. Szerencsére a főtt tojás készítése zsiradék nélkül, mérsékelt hőmérsékleten történik, ami lehetővé teszi, hogy megőrizzük a tojásban rejlő tápanyagok gazdag spektrumát.
A tojás ízletes és tápláló választás, tele van értékes tápanyagokkal. Kép: Shutterstock.
A főtt tojás rendszeres beiktatása az étrendünkbe nemcsak az energiaszintünk fenntartásához járul hozzá, hanem a jóllakottságérzetünket is fokozza. Gazdag fehérjékben, amelyek elengedhetetlenek az izomzat megőrzéséhez és fejlődéséhez, ráadásul alacsony kalóriatartalmának köszönhetően segíti a testsúlyunk kontrollálását is. Különösen ajánlott reggelire vagy az edzések után, hiszen stabil vércukorszintet biztosít, így megelőzheti a váratlan éhségrohamokat.
Így lesz igazán finom a főtt tojás
Azonban a főtt tojás elkészítése is rejt magában lehetőségeket a kreativitásra! Gondoljunk csak bele: miért is főznénk vízben, amikor számtalan izgalmas alternatíva áll a rendelkezésünkre? A vízben készült tojás is ízletes, de miért ne tálalnánk még különlegesebben, ha már van rá lehetőségünk? Tehát, azok számára, akik igazán ínycsiklandó főtt tojást szeretnének prezentálni, érdemes elhagyni a szokásos vízforralást, és inkább egy ízletes alaplére bízni a tojások sorsát. Lehet ez akár a sonka főzőlevéből készült, vagy egy gazdag zöldség- vagy hús alaplé, amely új dimenziót ad a tojás ízének.
Mivel a tojás képes magába szívni az alaplé gazdag ízét, szinte végtelen ízvariációkat érhetünk el, attól függően, milyen levet használunk a főzéshez. Először forraljuk fel az alaplevet, majd óvatosan helyezzük bele a tojást, és főzzük 6-10 percig, attól függően, hogy milyen állagra vágyunk. Miután elkészült, vegyük ki a tojásokat, majd hűtsük le őket jéghideg vízben; ezt követően pucoljuk meg, és élvezzük az ízüket. Ne feledjük, hogy a megmaradt húsleves vagy zöldségleves nem hulladék! Fagyasszuk le, és bármikor elővehetjük, amikor tojást készítünk. Garantáltan nem fogunk csalódni, hiszen a leves varázslatos ízt ad a tojásnak.
Ne adj sót a tojás főzővizéhez!
Bár sokan azt gondolják, hogy a tojás főzővizébe tett só mennyisége megkönnyíti a pucolást, a valóság nem ezt mutatja. A friss tojások héja szorosabban tapad a belső részhez, ezért nehezebb őket eltávolítani. Ha pedig el akarjuk kerülni, hogy a tojás főzés közben megrepedjen, ajánlott egy kevés ecetet adni a vízhez.
Ha már a pucolásról beszélünk, ne feledkezzünk meg a tojás héjáról sem! Ez az apró, de értékes maradék tele van kalcium-karbonáttal, ami remek ásványi anyag a növények számára. A széttört tojáshéjat egyszerűen szórjuk a földre, majd gereblyézzük bele a talajba. Ezzel nemcsak a növényeink tápanyagellátottságát javítjuk, hanem a környezetünket is kíméljük, hiszen újrahasznosítjuk ezt a természetes anyagot!