Ezért ne emeljük meg a kávét a kotyogósban!

Sokan úgy vélik, hogy a reggeli fekete kávé igazán erőssé válik, ha a kotyogós készülék tölcsérét telepakolják őrölt kávéval. Azonban valójában ez a megközelítés nem biztos, hogy a kívánt hatást éri el.
Kotyogóssal megfőzni a reggeli kávét sokunk számára szinte szertartás. A forrón feltörő kávé hangja, a jellegzetes illat, a megszokott mozdulatok - mind hozzátartoznak a napindításhoz. Egy ilyen rutinmozdulat a kávé felpúpozása is a kis fém tölcsérben, amit még talán a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultunk, és szinte automatikusan csináljuk. Mégis, hiába a hagyomány, ez az apró gesztus többet árt, mint használ: ronthatja a kávé ízét, és akár a kedvenc retró kávéfőzőnk működését is veszélyeztetheti.
Sokan azt hiszik, hogy ha több kávét tesznek a kotyogósba, azzal fokozzák az ital erejét és intenzitását. Azonban a kotyogós működési elve alapvetően eltér az eszpresszógépétől. Míg az eszpresszógép hatalmas, körülbelül 9 bar nyomás alatt préseli át a vizet a finomra őrölt kávén, addig a kotyogósban csupán 1,5 bar körüli nyomás érvényesül. Ezért a két készítési módszer eredményei jelentősen különböznek egymástól.
Ez a különbség azt jelenti, hogy ha a kávé túlzottan tömörre van pakolva, az nem csupán megakadályozza a víz szabad áramlását, hanem egy keserű, túlfőzött italhoz is vezethet.
A púpozás nemcsak esztétikai szempontból problémás, hanem a víz áramlását is jelentősen akadályozza, ami túlzott nyomás felhalmozódásához vezethet a víztartályban. Ezt a potenciális kockázatot hivatott kezelni a biztonsági szelep. Azonban ritka esetekben, ha túl sok kávét helyezünk a szűrőbe, és a kotyogót túl szorosan zárjuk le, akár robbanás is bekövetkezhet.
A kávéfőzőt ne állítsuk be túl szorosra, és a főzéshez inkább közepes vagy alacsony hőmérsékletet válasszunk.
Ahogy a kávé elkezd csobogni, nyissuk ki a fedelet, majd amint a buborékolás elindul, zárjuk vissza, és azonnal kapcsoljuk le a hőt. Ne hagyjuk a kávét a tűzön, mert könnyen megéghet - ez az egyik leggyakoribb hiba, ami elrontja az ízeket.
Receptajánló:
A kotyogós kávéfőző tisztítása kulcsfontosságú lépés a tökéletes kávé elkészítésében. Érdemes kifejezetten erre a célra kifejlesztett tisztítószereket alkalmazni, mivel az agresszív vagy illatosított mosószerek károsíthatják az eszközt. Sok ember azonban csupán vízzel öblíti át a kotyogóst minden használat után, ami bár praktikus, nem biztos, hogy elegendő a hosszú távú karbantartáshoz. Egy gondosan ápolt kotyogós évekig hűséges társunk lehet a reggeli kávézás során, ezért érdemes időt és figyelmet szentelni a tisztítására.
Bár a kávé felpúpozása nem kifejezetten bűn, célszerű újragondolni ezt a berögzült mozdulatot. Néha egy apró változtatás is sokat javíthat a végeredményen: az ízen és ezáltal az élményen. A kávézás komoly dolog - ezt mindannyian tudjuk -, de ha figyelünk a részletekre, még jobban élvezhetjük ezt a mindennapi élményt.