Ha a tárolódobozod ilyen állapotban van, ne habozz, szabadulj meg tőle azonnal!

Az élelmiszertároló edények élettartama és biztonsága szorosan összefügg a felhasznált műanyag típusával. Bryan Quoc Le, élelmiszertudományi szakértő, felhívta a figyelmet arra, hogy a gyengébb minőségű műanyagokból kimosódó komponensek az élelmiszerekbe is bejuthatnak. Ezen anyagok között számos olyan vegyület található, amelyek az endokrin rendszert károsíthatják, ezáltal befolyásolva a hormonháztartást. Továbbá, a használat során a műanyag felületekről mikroműanyagok is leválhatnak. A Harvard Medical School kutatásai szerint ezek a mikroműanyagok több szerv, például a tüdő és a máj egészségére, valamint az anyagcserére is negatív hatással lehetnek.
A jó hírnevű márkák élelmiszertároló edényei és a kevésbé ismert, például szupermarketek polcain fellelhető olcsó műanyag dobozok között gyakran jelentős árkülönbségek figyelhetők meg. Trevor Craig, a Microbac Laboratories élelmiszer-biztonsági szakértője rámutatott, hogy bizonyos vállalatok kifejezetten tárolóedények gyártására specializálódtak, amelyek általában vastagabb falúak, masszívabbak és jobban megtervezettek. Ugyanakkor a nem márkás termékek között is fellelhetünk kiváló minőségű példányokat, így a márka és az ár csupán iránymutatásként szolgálhat, de nem nyújtanak feltétlenül garanciát a minőségre.
A tárolóedényeknek egészen biztosan a kukában a helyük, ha foltok, karcolások vagy szagok keletkeztek rajtuk, amelyek nem tűnnek el, akármilyen alaposan is mosod. Azonban ha a szekrény mélyéről vagy a padlásról olyan edények kerülnek elő, melyek küllemre újszerű állapotban vannak ugyan, azonban egyértelműen több mint egy évtizede vásárolhatták őket, szintén biztonságosabb, ha inkább mellőzöd a használatukat. Ennek oka, hogy az elmúlt évtizedekben sok gyártó olyan műanyaggal dolgozott, amely biszfenol A-t vagy BPA-t tartalmazott, amely vegyi anyag beszivároghat az élelmiszerbe, és potenciálisan befolyásolhatja az olyan állapotok kialakulását, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.
Ha szeretnéd prolongálni az edények élettartamát, érdemes elkerülni a mosogatógép használatát – figyelmeztet Trevor Craig. A forró víz hatásai különösen károsak lehetnek a műanyagokra, mivel a mosogatógépekben az edények hosszabb időt töltenek forró vízben, mint a kézi mosogatás során. Ha mégis a mosogatógép mellett döntesz, javasolt a műanyag edényeket a felső kosárba helyezni, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, így csökkentheted a hő okozta károsodásokat. Azonban a szakértő tanácsa az, hogy a legbiztonságosabb módszer a kézi mosogatás forró, mosogatószeres vízben. Ez a technika segít megóvni az edényeket a sérülésektől. Továbbá, érdemes az edényeket használat után azonnal elmosni, hogy elkerüld az élelmiszermaradványok ráragadását, mert ezek később már csak súrolással távolíthatók el, ami ronthatja a felület állapotát.