Fedezd fel a Kun földek varázslatos világát 2025-ben, ahol Magyarország gasztronómiája új színekben tündököl! A vidéki táj gazdag hagyományai és ízletes ételei egyedülálló élményt nyújtanak. A helyi termelők friss alapanyagai, a tradicionális receptek és

Székelyföld ízei és a magyar csúcsgasztronómia találkoznak egy tányéron.

A székelyföldi Farkaslakáról érkezett Pásztortűz csapata idén Magyarország ízvilágát képviselve készítette el a "Kun földeken barangolva" nevű különlegességét, amellyel elnyerték a szakmai zsűri elismerését. A győztes étel receptjét egy izgalmas szakácsfelvonulás keretében juttatják el a Parlament falai közé.

A verseny döntője Szolnokon, a Magyar Gasztronómia Napja keretein belül zajlott, ahol a festői Tisza partján második alkalommal találkoztak a gasztronómák. A finálé során 16 csapat ragadta magához a lehetőséget, hogy megmutassa, mit tud a hazai és a határon túli magyar konyha mestersége. Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke álmodta meg ezt az eseményt, melynek célja a magyar gasztronómia sokszínűségének és a legújabb innovációknak a bemutatása volt.

Az idei verseny különleges témája az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás ikonikus magyar fogásai, a Csáky-rostélyos és a Bélszín "Budapest" köré épült. A rendezvény célja az volt, hogy a séfek egyedi és innovatív magyar ételeket hozzanak létre, amelyek hűen tükrözik hazánk gazdag gasztronómiai hagyományait és identitását. Ezzel a kihívással a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy kreativitásukkal és szakértelmükkel új színt vigyenek a tradicionális ízek világába.

Az erdélyi Farkaslakáról származó Balázs Hunor séf és Laczkó Szilárd Botond séfhelyettes kreatív remekművét választotta a szakmai zsűri a legméltóbbnak a "Magyarország étele 2025" megtisztelő címére.

Egy összetartó csapatot alkotunk. Mindig is vágytunk arra, hogy részt vegyünk egy ilyen kiemelkedő eseményen. Hihetetlen boldogsággal tölt el minket, hogy beneveztünk, és még inkább örülünk annak, hogy sikerült elhódítanunk a győzelmet a versenyen!

- fogalmazta meg a győztes séf, Balázs Hunor.

Képzelj el egy ínycsiklandó élményt: füstölt vadalmaforgáccsal hintázó, pirított szenes-nemes bárányrolád, amelyet gazdag hecsedlis barnamártás ölel körül. Az étel egy erős Pistával készült márványos kosárkában pihen, megtöltve egy krémes, ízletes paszternákpürével, melyet birsalmapálinkával pirított erdei mogyoró morzsái koronáznak meg. Az étkezést egy ropogós csicseriborsó fasírttal teszik teljessé. Az egész élményt egy narancsos répakrémre helyezett, habzó vajban aranybarnára pirított bébi zöldségek varázsolják még különlegesebbé.

Célunk az volt, hogy az ízek varázslatos világával emelkedjünk ki, és a helyi alapanyagokban rejlő kincseket a lehető legmagasabb színvonalon tárjuk a közönség elé. Minden egyes hozzávalót 50 kilométeres körzetből, lelkes helyi termelőktől szereztünk be, a báránytól kezdve egészen a Hargitához kötődő erdei mogyoróig. Az ételt kifejezetten erre a versenyre álmodtuk meg, és különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a tavasz színei életre keljenek a tányérunkon.

- tette hozzá Balázs Hunor, hangsúlyozva, hogy az erdélyi konyha szerves része a magyar konyhának, mindent a nagyszüleiktől tanultak és ezeket az ízeket próbálják tovább vinni.

A versenyben kötelező elemként szerepelt az Erős Pista, a pálinka, a szatmári malom lisztje, a Naszálytej Zrt. laktózmentes vaj, valamint bárány- vagy juhhús. A Pásztortűz csapat minden kötelező hozzávalót kreatívan épített be a fogásba.

Balázs Hunor séf és Laczkó Szilárd Botond séfhelyettes a farkaslakai Kotyogó Étterem szívélyes csapatának oszlopos tagjai, akik a mindennapokban együtt dolgozva hozzák létre a különleges ízeket és hangulatot.

A tulajdonosok, Kovács István és Kovács Cecília mindenben támogatott minket, segítették a versenyre való felkészülést. De nagyon sokat köszönhetünk a családjainknak és mentorainknak is - Asztalos Istvánnak, aki mindig biztatott minket, hogy vegyünk részt a megmérettetésen és Szabó Béla séfnek, aki szintén a kezdetektől támogatott és ösztönzött bennünket

Balázs Hunor megjegyezte.

A győztes séf nem most aratott először diadalt, korábban az első helyen végzett a Kápolnásnyéken rendezett Fishing & Hunting Vadász randevú a főzőversenyen, idén pedig elnyerte a 2025 etnikumi konyha legjobb magyar séfje címet.

A nyertes étel receptúráját június 4-én, egy szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez, de rövidesen elérhető lesz a Kotyogó Étterem étlapján is, így az arra járók is megkóstolhatják, milyen az, amikor Székelyföld ízei és a magyar csúcsgasztronómia találkoznak egy tányéron.

Miközben hazánk ínycsiklandó ételei a világ gasztronómiai palettáján is megállják a helyüket, egy nemzetközi ranglistán külföldi ínyencek szavaztak arról, mely magyar fogásokat tartanak a legkevésbé vonzónak.

Related posts