Figyelem! Egy aggasztó fertőzés terjedése tapasztalható a strandokon, amely komoly veszélyt jelent a nyaralók számára. Érdemes fokozott óvatossággal élvezni a vízparti pihenést!

Sajnálatos hír azoknak, akik a tengerparti vakációjukat tervezgetik: egy új, veszélyes baktérium kezd elterjedni a Fekete-tenger térségében, amely különösen nagy kockázatot jelent a gyermekek számára.

A Vibrio nevű baktérium különösen kedvező körülmények között, 20 fok feletti vízhőmérsékletnél kezd el gyorsan szaporodni. Nyáron a Fekete-tenger hőmérséklete gyakran meghaladja a 26 fokot, ami ideális táptalajt biztosít számára. A fertőzés kockázata nemcsak a fürdőzés során áll fenn, hanem nyers vagy nem megfelelően hőkezelt tengeri ételek fogyasztásával is megfertőződhetünk.

A szakemberek véleménye szerint egy egyszerű sebtapasz és a gondosan elkészített ételek hatékony védelmet nyújthatnak a fertőzésekkel szemben. Ezek a fertőzések az esetek 80%-ában bélgyulladást idézhetnek elő, de súlyosabb esetekben akár vérmérgezéshez is vezethetnek - számolt be róla az Index.

Korábban beszámoltunk róla, hogy milyen mértékben növekszik a Vibrio vulnificus baktérium száma a világ melegedő óceánjaiban. Elsősorban meleg vizekben szaporodik, amikor azok hőmérséklete meghaladja a 20 fokot. Emiatt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint már a Fekete-, a Balti- és az Északi-tenger is a kockázatos területek közé tartozik.

A baktérium különösen kockázatos a gyermekek számára, és a tenger gyümölcseivel is terjedhet.

A baktériumok populációja robbanásszerűen megnő, amikor a tengervíz hőmérséklete 20 fok fölé emelkedik, és a sótartalom csökken. A Fekete-tenger vize nyáron gyakran elérheti a 26 fokot, ami ideális környezetet teremt a Vibrio baktériumok számára. Járványügyi szakértők szerint a felmelegedett tengervíz kedvez a baktériumok szaporodásának, ami emésztőrendszeri megbetegedéseket okozhat.

A globális felmelegedés következményeként ez a kockázat a következő évek során is tartósan fennmarad, így hosszú távon komoly egészségügyi kihívások elé állítja a tengerparti közösségeket. Európában különösen a Balti- és Északi-tenger térségét érinti ez a probléma; itt a tenger gyümölcseinek fogyasztása nemcsak a helyi lakosok, hanem a turisták számára is potenciális veszélyforrást jelent.

A baktérium meleg, sós vizekben tenyészik, de kedveli azokat a területeket is, ahol a sós víz találkozik és keveredik az édessel. Két úton juthat be az emberi szervezetbe: vagy nyílt seben keresztül, vagy nem megfelelően elkészített tengeri élőlények fogyasztásával, főleg kagylókéval. Akit húsevő baktérium támad meg, azoknak egyötöde hal bele a fertőzésbe, néha már 1-2 nappal a megbetegedés után. Rendkívül agresszív, ugyanis nekrotizáló fasciitist okozhat, ami a sebet körülvevő szövetek elhalásához vezethet. Akinek a baktérium bekerül a véráramába, annak vérmérgezést, de az esetek 80 százalékában bélgyulladást és bőrirritációt is okozhat.

A Vibrio baktérium nemcsak Európán belül, hanem azon kívül is komoly fenyegetést jelent. Tajvanon az 1990-es években két különösen aggasztó esettel találkoztak, amelyek drámai halálozási arányt produkáltak. Japánban sem úszták meg, ahol évente körülbelül 425 esetet regisztráltak. Megdöbbentő, hogy az orvosi szakma csupán 15,7 százaléka volt tisztában a fertőzés veszélyeivel és jellemzőivel.

Related posts